Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες μπορούν να περιγραφούν σαν μικρά μαξιλαράκια στον πρωκτικό σωλήνα, που αποτελούνται κυρίως από αιμοφόρα αγγεία αλλά και συνδετικό ιστό, μυϊκές και ελαστικές ίνες. - Ως πρωκτικό σωλήνα εννοούμε τα τελευταία τέσσερα εκατοστά του γαστρεντερικού μας σωλήνα.- . Αποστολή αυτών των αγγειακών μαξιλαριών είναι η προστασία του εντέρου κατά την αφόδευση. Ανάλογα με το εάν βρίσκονται πάνω ή κάτω από τον πρωκτικό δακτύλιο διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές αντίστοιχα (εικόνα 1). Παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι αιμορροΐδες είναι κάτι παθολογικό, υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους. Μόνο όταν τα αγγειακά αυτά μαξιλάρια διογκώνονται προκαλούν προβλήματα και χαρακτηρίζονται ως νόσος.

Ανατομία αιμορροΐδων...
αιμορροΐδες

εσωτερικές αιμορροΐδες


 

Πόσο συχνή είναι η αιμορροϊδική νόσος;

Περίπου τα 4 % του γενικού πληθυσμού έχει πρόβλημα αιμορροϊδικής νόσου που χρειάζεται κάποια μορφή θεραπείας. Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες, συχνότερα ηλικίας 45 με 65 ετών.
 

 

Που οφείλεται η αιμορρροϊδοπάθεια;

Δυστυχώς αυτό δεν είναι ακόμη απολύτως γνωστό. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν ότι βασικό ρόλο παίζει η χρόνια δυσκοιλιότητα. Επίσης, η εγκυμοσύνη φαίνεται πως με κάποιο άγνωστο μηχανισμό μπορεί να προκαλέσει αιμορροϊδοπάθεια.
 

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας;

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το εάν οι αιμορροΐδες είναι εσωτερικές ή εξωτερικές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες, επειδή δεν έχουν νευρικές απολήξεις σωματικών νεύρων, δεν προκαλούν πόνο. Αντίθετα, οι εξωτερικές, επειδή νευρώνονται από σωματικά νεύρα έχουν σαν κύριο ενόχλημα τον πόνο, ιδιαίτερα αν θρομβωθούν, αν δηλαδή με απλά λόγια, πήξει το αίμα μέσα σε αυτές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες αντίθετα, διογκώνονται και προπίπτουν δια μέσου του πρωκτικού δακτυλίου (κυρίως κατά την αφόδευση), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να αιμορραγήσουν. Η πρόπτωση αυτή προκαλεί επιπλέον διαρροή βλέννας ή και κοπράνων από τον πρωκτό, γεγονός που με τη σειρά του ευθύνεται για το αίσθημα κνησμού στο περιπρωκτικό δέρμα που έχουν οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια. Η προπίπτουσα αιμορροΐδα συνήθως επιστρέφει στην θέση της είτα αυτόματα μετά την αφόδευση είτε με ήπιους χειρισμούς. Εάν δεν ανατάσσεται χρειάζεται ιατρική βοήθεια για την αποφυγή νέκρωσης του βλεννογόνου. Με βάση αυτά που αναφέραμε, η αιμορροϊδοπάθεια ταξινομείται σε τέσσερις βαθμούς.

1ος βαθμός: Αιμορροΐδες που αιμορραγούν χωρίς να προπίπτουν

2ος βαθμός: Αιμορροΐδες που προπίπτουν αλλά ανατάσσονται αυτόματα (με ή χωρίς αιμορραγία)

3ος βαθμός: Αιμορροΐδες που προπίπτουν και ανατάσσονται μόνο με ήπιους χειρισμούς (με ή χωρίς αιμορραγία)

4ος βαθμός: Αιμορροΐδες που προπίπτουν και δεν ανατάσσονται.
 


Πως διαγιγνώσκεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Οι περισσότεροι ασθενείς ανακαλύπτουν το πρόβλημα μόνοι τους, επειδή είτε πιάνουν μια διόγκωση στον πρωκτό είτε παρατηρούν αίμα στην τουαλέτα μετά από κάθε αφόδευση. Η εξέταση από έναν έμπειρο γιατρό είτε με το δάκτυλο είτε με το ορθοσκόπιο θα θέσει τη διάγνωση. Πάντως, σε ασθενείς με κύριο σύμπτωμα την αιμορραγία, ιδιαίτερα εάν είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, επιβάλλεται και ο πλήρης έλεγχος του παχέος εντέρου με κολοσκόπηση για αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτίων αιμορραγίας.
 

Πως αντιμετωπίζεται η αιμορροΐδοπάθεια;

Καταρχήν, συνιστούμε στους ασθενείς κάποια απλά γενικά μέτρα. Καλή καθαριότητα της περιοχής με χλιαρό νερό και σαπούνι, αποφυγή ερεθιστικών τροφών και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με κατανάλωση καθημερινά ικανής ποσότητας φυτικών ινών. Εάν αυτά αποτύχουν, προχωρούμε σε φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα φάρμακα που έχουμε σήμερα, ελέγχουν σε μικρό μόνο βαθμό τα συμπτώματα χωρίς όμως να καταπολεμούν την αιτία. Εάν και με τη φαρμακευτική αγωγή δεν επιτύχουμε σημαντική βελτίωση, τότε προχωρούμε σε χειρουργική επέμβαση.
 

 

Ποιες είναι οι επεμβάσεις που κάνετε σήμερα για τις αιμορροΐδες;

Στο παρελθόν, η μόνη επέμβαση που γινόταν για τις αιμορροΐδες ήταν η αιμορροϊδεκτομή, η πλήρης δηλαδή αφαίρεση των αγγειακών αυτών μαξιλαριών. Πρόκειται για μια επέμβαση αποτελεσματική, αλλά δύσκολη για τον ασθενή, δεδομένου ότι η ανάρρωσή του διαρκεί συνήθως δύο με τρεις μήνες. Έχουν επίσης εφαρμοστεί η διαστολή του πρωκτικού δακτυλίου και η σφιγκτηροτομή, με σκοπό την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά σύντομα εγκαταλείφθηκαν επειδή συχνά προκαλούσαν ακράτεια.
Οι δύο πιο μοντέρνες τεχνικές είναι η αιμορροϊδεκτομή με κυκλικό αναστομωτήρα (τεχνική Longo) και η αιμορροϊδοπηξία (τεχνική THD).
Η τεχνική Longo (εικόνα 2) συνίσταται στην αφαίρεση ενός δακτυλίου από το τοίχωμα του ορθού με τη χρήση ειδικού κυκλικού αναστομωτήρα. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται και το μεγαλύτερο μέρος των αιμορροϊδικών μαξιλαριών.
τεχνική Longo

Τέλος, η πιο μοντέρνα μέθοδος είναι η αιμορροϊδοπηξία THD (εικόνα 3). Πρόκειται για αναίμακτη, ελάχιστα επεμβατική και με ελάχιστες επιπλοκές μέθοδο. Πρόκειται για διαπρωκτική απολίνωση των αρτηριών που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες. Η τεχνική βασίζεται στη χρήση ειδικού Doppler (σύστημα ηχητικής ανίχνευσης αγγείων), με τη βοήθεια του οποίου, μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαλείο ο χειρουργός μπορεί να διακόψει την παροχή αίματος στις προβληματικές αιμορροΐδες , αφήνοντας ελεύθερο το φλεβικό δίκτυο, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή τους. Η αντιμετώπιση της συμπτωματικής αιμορροϊδοπαθείας είναι άμεση, αναίμακτη, ανώδυνη και ατραυματική, διότι η μέθοδος βασίζεται στην ΜΗ ΕΚΤΟΜΗ!! ιστών από την περιοχή της υψηλής ευαισθησίας πόνου, ενώ η ριζική λύση είναι δεδομένη λόγω διακοπής της παροχής αιματικής ροής, στα σημεία άρδευσης του προβλήματος, δρώντας "εν τω γεννάσθαι"! Η επέμβαση γίνεται με απλή "υπνοαναλγησία-μέθη", χρειάζεται την παραμονή στο νοσοκομείο λίγες ώρες, και η επάνοδος στην εργασία είναι ταχύτατη.

τεχνική THDτεχνική THD2