Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος αποτελεί επέμβαση περιορισμού της γαστρικής χωρητικότητας. Συνοπτικά, περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός δακτυλίου daktylios1σιλικόνης με ένα εσωτερικό φουσκωτό κολάρο γύρω από το ανώτερο τμήμα του στομάχου. Αυτό δημιουργεί ένα μικρό γαστρικό θύλακο με στενό στόμιο, με σκοπό τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής. Το στενό στόμιο καθυστερεί την προώθηση της τροφής από τον θύλακο, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού. Ο δακτύλιος μπορεί να ρυθμιστεί με την πάροδο του χρόνου προσαρμόζοντας ανάλογα τη διάμετρο του εσωτερικού στομίου. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά. Η νοσηλεία διαρκεί έως μία ημέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Μετεγχειρητικά χρειάζεται παρακολούθηση από διαιτολόγο καθώς και ρύθμιση του δακτυλίου ανάλογα με την απώλεια βάρους.

Ο χειρουργός Δρ Κωτίδης εφαρμόζει την τεχνική "Birmingham stitch" για την εφαρμογή του δακτυλίου, στην οποία εκπαιδεύτηκε από τον εμπνευστή της Mr. Paul Super , με τον οποίο συνεργάστηκε  για δύο χρόνια στο νοσοκομείο Heartlands του Birmingham στη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για  μια ιδιαίτερη τεχνική καθήλωσης του γαστρικού δακτυλίου με τη δημιουργία μιας μορφής πτύχωσης του στομάχου γύρω από αυτόν. Με τον τρόπο αυτό σχεδόν εκμηδενίζεται ο κίνδυνος ολίσθησης του δακτυλίου (slippage rate), που είναι η συχνότερη επιπλοκή της μεθόδου (βλέπε βίντεο της επέμβασης).

 

Επιμήκης (κάθετη) γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι)

Είναι μια σχετικά καινούρια τεχνική. Περιγράφεται ως επιμήκης ή κάθετη γαστρεκτομή ή γαστρικό μανίκι (μετάφραση του Αγγλικού όρου sleeve gasterctomy) Με την τεχνική αυτή αφαιρείται περίπου το 85% του στομάχου με αποτέλεσμα αυτό να παίρνειAdaktylios2 σχήμα επιμήκους σωλήνα ή μανικιού. Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά με διάρκεια νοσηλείας 1 ημέρα. Ο ασθενής σιτίζεται το επόμενο πρωί και λαμβάνει εκιτήριο λίγες ώρες αργότερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ακολουθηθεί από συμπληρωματική γαστρική παράκαμψη ή χολοπαγκρεατική εκτροπή, αφού ο ασθενής χάσει μεγάλο μέρος του πλεονάζοντος σωματικού του βάρους. Αυτό είναι η λεγόμενη δισταδιακή επέμβαση. Πάντως η επιμήκης γαστρεκτομή είναι πλέον παγκοσμίως καθιερωμένη ως αυτόνομη επέμβαση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Για περισσότερες λεπτομέρειες συμβουλευθείτε τον χειρουργό σας.

 

Γαστρική παράκαμψη

Είναι κατά κύριο λόγο επέμβαση περιορισμού της γαστρικής χωρητικότητας και λιγότερο επέμβαση δυσαπορρόφησης. Είναι μία περίπλοκη επέμβαση. Αρχικά Adaktylios3δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακος με διατομή και συρραφή του στομάχου. Στη συνέχεια, ένα τμήμα του λεπτού εντέρου συνδέεται με αυτό τον θύλακο σε σχήμα Υ. Με τον τρόπο αυτό, η τροφή παρακάμπτει το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου, το δωδεκαδάκτυλο και ένα μέρος του λεπτού εντέρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξαιρετική ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, λόγω του ότι η τροφή δεν διεγείρει την έκκριση ορμονών που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπροσκοπικά. Η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι 1 ημέρα. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη χρειάζονται μετεγχειρητικά παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό τους για αποφυγή προβλημάτων από έλλειψη βιταμινών, σιδήρου ή ασβεστίου. Για περισσότερες λεπτομέρειες συμβουλευθείτε τον χειρουργό σας.

 

Γαστρική πτύχωση

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια νέα τεχνική για τη θεραπεία της παχυσαρκίας που βασίζεται στον περιορισμό της χωρητικότητας του στομάχου. Η επέμβαση, από παθοφυσιολογική άποψη, μοιάζει με την επιμήκη γαστρεκτομή (γαστρικό μανίκι) με την σημαντική διαφορά ότι η μετατροπή του στομάχου σε σωλήνα γίνεται όχι με εκτομή αλλά με πτύχωσή του με την τοποθέτηση ορομυϊκών ραφών κατά μήκος του μείζονος τόξου του στομάχου. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι μία μέρα. Το πλεονέκτημα της μεθόδου έναντι της κλασσικής επιμήκους γαστρεκτομής είναι ότι είναι πλήρως αναστρέψιμη, αποφεύγει όλες τις επιπλοκές που σχετίζονται με το μεγάλο μήκος διατομής συρραφής, ενώ επειδή απαιτεί ελάχιστα αναλώσιμα υλικά περιορίζεται σημαντικά και το κόστος.

Όλες οι επεμβάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Το σημαντικότερο για την επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου είναι η σωστή και αντικειμενική ενημέρωση του ασθενούς για τα υπέρ και τα κατά της καθεμιάς, για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα (απώλεια βάρους, ρύθμιση μεταβολικών διαταραχών) αλλά κυρίως για τον τρόπο ζωής και διατροφής του μετά την επέμβαση. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο εξειδικευμένος χειρουργός παχυσαρκίας να είναι σε θέση να εκτελέσει όλες τις επεμβάσεις και να μην προσπαθεί να κατευθύνει τον ασθενή προ το είδος της επέμβασης που αυτός εκτελεί.
Παράδειγμα χειρουργημένου ασθενή πριν και μετα την επέμβαση...

pic1  pic2